32. hodina
Hrnčiarstvo - Fazekasság
Hrnčiar pracuje
s hlinou. - A fazekas agyaggal dolgozik.
Írd fel a füzetedbe az óra számát, a dátumot és a címet!
V krátkej videoprezentácii sa predstaví Nitran Ivan Mada, ktorý sa venuje hrnčiarskemu remeslu už niekoľko rokov. Ako a kedy začal? Čo ho k remeselu priviedlo? Dozviete sa vo videu.
Most pedig vedd elő a gyurmádat, vagy készíts só-liszt gyurmát
és készíts egy kis tálkát belőle. (Felrakásos technikával, a
leírást lejjebb találod)Fotózd le és küld el nekem a
margaret8maya@gmail.com címre.
Jó alkotást kívánok!
A só-liszt gyurma receptje:
A méréshez bármilyen méretű bögrét, csészét használhatunk, az arányok megmaradnak, én egy 2,5 dl-es bögrét használtam.
2 bögre finomliszt
1 bögre apró szemcséjű só
3/4 bögre csapvíz
Ezeket jól összekeverjük és összegyúrjuk. Ha morzsálódik, adagoljunk hozzá kanalanként annyi vizet, amennyivel szép, sima golyót formálunk. És már kezdődhet is a móka!
Felrakásos technika:
Először készítsd el a tálka alját úgy, hogy készítesz egy
lapos, kör alakú palacsintát. Akár ki is nyújthatod a
gyurmádat és pohárral egy kört kiszaggatsz belőle. Még
szebb lesz az alap, ha csipkét, vagy levelet nyomsz rá.
Erre fogod felrakosgatni az emeleteket. Készíts egy gyurma
hurkát, azt vékonyítsd el giliszta vastagságúra.
Ezt körben illeszd a lapos palacsintádra és folytasd addig,
ameddig 3-4 sor magasságú nem lesz.
Nyomdázhatsz az oldalára filckupak végével, vagy az
ujjaddal - körmöddel is nyomkodhatsz bele mintákat, de kicsi
csigákat is építhetsz a tálka falára.
Engedd szabadon a
fantáziádat, gyönyörű lesz az alkotásod!
Több videó a témáról:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése