9. Hrnčiarstvo 18.máj-22. máj


32. hodina

                                   Hrnčiarstvo  - Fazekasság                                            


                               Hrnčiar pracuje s hlinou.      - A fazekas agyaggal dolgozik.       

Írd fel a füzetedbe az óra számát, a dátumot és a címet!

V krátkej videoprezentácii sa predstaví Nitran Ivan Mada, ktorý sa venuje hrnčiarskemu remeslu už niekoľko rokov. Ako a kedy začal? Čo ho k remeselu priviedlo? Dozviete sa vo videu.        



Most pedig vedd elő a gyurmádat, vagy készíts só-liszt gyurmát

 és készíts egy kis tálkát belőle. (Felrakásos technikával, a 

leírást lejjebb találod)Fotózd le és küld el nekem a 

margaret8maya@gmail.com címre. 

Jó alkotást kívánok! 



A só-liszt gyurma receptje:
A méréshez bármilyen méretű bögrét, csészét használhatunk, az arányok megmaradnak, én egy 2,5 dl-es bögrét használtam.
2 bögre finomliszt
1 bögre apró szemcséjű só
3/4 bögre csapvíz
Ezeket jól összekeverjük és összegyúrjuk. Ha morzsálódik, adagoljunk hozzá kanalanként annyi vizet, amennyivel szép, sima golyót formálunk. És már kezdődhet is a móka!
Felrakásos technika: 
Először készítsd el a tálka alját úgy, hogy készítesz egy 
lapos, kör alakú palacsintát. Akár ki is nyújthatod a
 gyurmádat és pohárral egy kört kiszaggatsz belőle. Még 
szebb lesz az alap, ha csipkét, vagy levelet nyomsz rá. 




 Erre  fogod felrakosgatni az emeleteket. Készíts egy gyurma
 hurkát, azt vékonyítsd el giliszta vastagságúra. 


Ezt körben illeszd a lapos palacsintádra és folytasd addig, 
ameddig 3-4 sor magasságú nem lesz. 



Nyomdázhatsz az oldalára  filckupak végével, vagy az 
ujjaddal - körmöddel is nyomkodhatsz bele mintákat, de kicsi 
csigákat is építhetsz a tálka falára.



 Engedd szabadon a 
fantáziádat, gyönyörű lesz az alkotásod! 





Több videó a témáról: 

                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése